Tuesday, January 22, 2013

Umno usaha buang Islam


KUALA LUMPUR: Cubaan Umno untuk melarang perkataan Islam digunakan oleh parti politik bukan perkara baru malah telah disuarakan sejak 40 tahun dahulu lagi.

Setiausaha Akhbar kepada Presiden PAS Mohd Nasaie Ismail berkata, tindakan itu sebenarnya dibuat dipercayai kerana Umno terancam dengan perjuangan Islam yang dibawa PAS itu sendiri.

"Usaha untuk membuang nama Islam daripada parti politik telah dimulakan UMNO sejak 40 tahun dahulu kerana Umno berasa terancam dengan akhlak dan prinsip Islam yang diperjuangkan oleh PAS yang banyak bertentangan dengan pembawaan dan sikap pemimpin Umno.


"PAS menggunakan perkataan Islam dalam nama parti adalah selari dengan prinsip dan matlamat perjuangan Islam dan setakat ini pimpinan PAS berjaya buktikan bahawa prinsip Islam tidak akan digadai untuk kepentingan politik sebagaimana yang dibuat oleh Umno," katanya.

Nasaei yang juga Penyelia PAS Parlimen Masjid Tanah berkata demikian sebagai mengulas kenyataan bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Dr Rahim Tamby Chik semalam.

Rahim semalam berkata, satu peraturan atau undang-undang melarang penggunaan nama Islam oleh sesebuah parti politik perlu diwujudkan agar tidak dimanipulasi dan disalahguna sesetengah pihak.

Mengulas lanjut Nasaie berkata, isu yang dibangkit Rahim itu tidak lebih sebagai menyanyikan lagu lama.

Rahim katanya, patut menilai diri sendiri dahulu sebelum bercakap soal mempertahankan agama Islam itu sendiri.

"Kes salah laku moral pemimpin Umno sendiri telah memberikan imej dan persepsi buruk kepada agama Islam itu sendiri walaupun parti yang mereka dokong bukan bernama Islam.

"Saya mendesak beliau agak menarik balik kenyataan tersebut dan sepatutnya menghormati keputusan Majlis Raja-raja pada 2001 yang membenarkan perkataan Islam digunakan kepada mana-mana pertubuhan dan parti politik mahalah digalakkan dengan prinsip ilmu, ihsan dan iman," jelasnya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails