Wednesday, February 23, 2011

PRU 13: Pakatan tingkat kerjasama, kongsi jentera

PETALING JAYA, 23 Feb: Bagi menghadapi Pilihanraya Umum ke-13 yang semakin hampir, negeri-negeri Pakatan Rakyat bersetuju meningkatkan kerjasama dan perkongsian dari segi maklumat, jentera dan sumber bagi menjamin kemenangan calon-calon Pakatan Rakyat di seluruh negara.
Demikian kenyataan bersama yang dikeluarkan selepas Mesyuarat Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat bersama Menteri-Menteri Besar dan Ketua Menteri Pakatan Rakyat di sini, hari ini.
Para Menteri Besar dan Ketua Menteri Negeri Pakatan Rakyat yang bermesyuarat hari ini telah memberi perhatian dan mengambil persetujuan, antaranya pimpinan negeri Pakatan Rakyat terus komited untuk memimpin dan memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat sebagaimana dipersetujui dalam Resolusi Shah Alam sempena Persidangan Menteri-menteri Besar dan Ketua Menteri Pakatan Rakyat November lepas.
Sehubungan dengan itu, mereka akan meneruskan Sekretariat Bersama negeri-negeri Pakatan Rakyat yang telah ditubuhkan demi memperkukuhkan kerjasama di antara negeri Pakatan Rakyat dan menggembleng sumber dan kepakaran.
“Sekretariat ini akan memberikan penumpuan kepada 5 aspek utama iaitu Pelaburan, Kerajaan tempatan, Pengurusan, Pengurusan Sumber Air, Pertanian dan Pelancongan,” ujar kenyataan berkenaan.
Mereka juga mengiktiraf usaha cemerlang yang dibuat oleh semua negeri-negeri Pakatan Rakyat  selama ini sehingga mencatat kadar tertinggi pelabur asing di negara ini.
“Kami bersepakat menyusun kerangka strategi bersama bagi menarik pelaburan luar dalam projek-projek ekonomi. Negeri-negeri Pakatan Rakyat juga akan memanfaatkan dana benih 10 juta yang telah sumbangkan oleh Negeri Selangor bagi meningkatkan pelaburan di Negeri-negeri Pakatan Rakyat yang lain,” tambah kenyataan itu lagi.
Menyedari kepentingan menghadapi serangan laporan negatif media terhadap negeri-negeri Pakatan Rakyat, suatu mekanisme bersama telah disepakati untuk menyalurkan berita di antara negeri Pakatan Rakyat di samping memberikan penerangan kepada massa mengenai dasar positif yang telah diamalkan di negeri-negeri Pakatan Rakyat.
sumber:Harakahdaily

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails