Sunday, May 2, 2010

Laporan Polis oleh sahabat Aminulrasyid


Pada 26/04/2010 jam lebih kurang 12:00 pagi saya keluar menaiki kereta kawan saya bernama AMINUL RASHID BIN HAMZAH pergi ke sek 7 Shah Alam kedai mamak Ali Corner untuk berjumpa dengan kawan saya bernama Mohd Basir yang mengalami masalah motor pancit.

Semasa hendak pergi ke tempat kawan saya, kami telah tergesel dengan sebuah kereta nombor pendaftar dan jenis kereta tersebut tidak ingat menyebabkan AMINUL RASHID menjadi takut dan melarikan diri untuk balik ke rumah di Sek 11 Shah Alam.

Selepas keluar dari kedai mamak, kami dikejar oleh beberapa buah m/sikal no. tidak ingat kemungkinan kawan-kawan kepada kereta yang kami gesel tadi.

Sampai berhampiran Bulatan Kayangan di Sek 12 Shah Alam, salah sebuah m/sikal tadi hendak memotong kereta kami tetapi terlanggar bahagian belakang kereta menyebabkan penunggang m/sikal terjatuh.

Oleh kerana terlaku takut, AMINUL RASHID memandu ereta dengan laju dan memotong sebuah kereta Polis MPV menyebabkan kereta polis tersebut mengejar kami.

AMINUL RASHID menjadi bertambah takut dan membawa kereta dengan laju tanpa menghiraukan keselamatan kami dan juga orang awam.

Kereta polis terus mengejar kami sehingga ke Stesyen Minyak Caltex Sek 11 dan saya terdengar tembakan bertubi-tubi mengenai tayar belakang kereta menyebabkan kereta yang dipandu AMINRUL RASHID terhoyong-hayang dan tergelincir dan masih dapat dikawal.

Dan semasa saya terdengar tembakan kali terakhir terkena pada kepala AMIRUL RASHID menyebabkan beliau jatuh diatas riba saya dan saya nampak bahagian belakang kepala AMINUL RASHID berlubang dan berdarah.

Kereta kemudiannya tidak dapat dikawal lalu terlanggar tembok rumah orang lalu berhenti.

Saya keluar dari kereta untuk menyerah diri saya dan salah seorang daripada anggota Polis menendang saya dan belakang dan kemudiannya Polis yang lain terus terus memukul dan memijak saya beramai-ramai.

Saya meronta-ronta dan dapat melarikan diri daripada anggota Polis tersebut lalu balik kerumah.

Saya mendapat cedera di tangan kanan, kaki dan sakit kepala.

Tujuan saya buat laporan adalah untuk menceritakan semula perkara sebenar yang berlaku ke atas diri saya dan kawan saya yang...


-------------------------------------------------------------------------------------------------
Jika benar keadaan ini berlaku, maka integriti polis semakin tercalar. Hasrat Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan untuk memulihkan imej polis nampaknya semakin kritikal untuk dilaksanakan. Mungkin marah jika disamakan polis dengan samseng jalanan,tapi itulah hakikatnya jika dilihat pada realiti yang berlaku sekarang. Bukan satu dua kes, tapi sudah banyak kes budaya samseng ini dipamerkan..bukan setakat di tempat awam, malah dalam bidang siasatan juga budaya ini sudah menjadi trend. Tak sempurna jika tak pukul, tak ragging etc.

Tak dinafikan masih ramai polis yang jujur, amanah, professional dalam menjalankan tugas. Tapi disebabkan adanya segilintir manusia yang berperangai durjana seperti ini, akan menghakis kredibiliti dan integriti badan polis itu sendiri. Perlu diingat salah satu protokol Yahudi yang telah termaktub adalah untuk menjauhkan badan keselamtan negara seperti polis dan tentera jauh dari agama. Kejayaan seolah semakin menghampiri bila polis itu sendiri berperanan dan bertindak jauh dari petunjuk agama.

Apapun, biarlah mahkamah yang menentukan kebenaran realiti yang berlaku. Rakyat marhain perlu cakna dengan keadaan yang berlaku. Jika alternatif berdemonstrasi, memorandum, dialog terbuka adalah yang terbaik, maka salurkan rasa bantahan dan hasrat ingin mengubah corak badan keselatan negara itu pada saluran yang disediakan.

Harapnya selepas ini ada badan ataupun suruhanjaya yang mengkaji secara mendalam peranan polis dalam menjaga keselamatan awam dan negara. Manalah tau KPI semakin meningkat bila adanya suruhanjaya yang memantau.

'Jangan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga'

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails