Monday, November 1, 2010

PROSES PEMBENTUKAN PERIBADI MUJAHID

PROSES PEMBENTUKAN PERIBADI MUJAHID HASIL  LENTURAN RASULULLAH SAW.

Proses pembentukkan peribadi para pejuang dilentur oleh Rasulullah saw. melalui Amal Islami  yang merangkumi 3 kategori.
Amal Jamaei ( Harakah Islamiyyah )
Amal Ijtimaei ( Masyarakat )
Amal Fardi ( Individu )

Ø       Amal Jamaei.

Sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah saw.  membentuk satu kelompok usrah di rumah Arqam bin Abi Arqam sebagai proses pengkaderan, berasaskan :

1.       Ukhuwwah Islamiyyah    Persaudaraan Islam  )
2.       Tasawwur Amal Islami   Kefahaman Gerakkerja Islam )
3.       Tauziu’l Amal  توزيع العمل   Pengagihan tugas )
4.       Bina’ Asy – Syakhsiyyah بناءُ الشخصية (Membentuk perwatakan/keperibadian)
 

Jiwa yang soleh
Watak kepimpinan
Peribadi mujahid ( pejuang )

Pesanan Rasulullah saw. kepada Huzaifah Ibnul Yaman :
تَلْزَمُ جَمَاعَةَ الْمُسْلِمِيْنَ وَ إِماَمَهُمْ
“ Kamu hendaklah  beriltizam ( komited ) dengan Jamaah Islam dan pemimpin mereka.”
Riwayat : Bukhari dan Muslim )

Ø       Amal Ijtimaei.

Aktiviti  social dengan membawa konsep :

1.       At Ta’awun   التعاون bertolong bantu dalam perkara baik & takwa )
2.       At Tawasho التواصى berpesan – pesan dengan kebenaran dan kesabaran )
3.       Ad Dakwatu Ilallah ( menyeru kembali kepada  Allah swt. )
4.       Al Amru bil makruf
5.       An Nahyu A’nil mungkar

Berkata benar walau berhadapan dengan pemimpin yang dholim
Tegas dengan prinsip syara’


Ø       Amal Fardi

Berpusat kepada agenda taqarrub kepada Allah swt.

1.       Qiamulaill & Solat An Nawafil ( Solat sunat )
2.       Fikir dan zikir  )Al Mathurat dll (
3.       Tilawatul quran


يَاأَيُّهَا الْمُزَّمِّلُ   قُمْ اللَّيْلَ إِلا قَلِيلا   نِصْفَهُ أَوْ انْقُصْ مِنْهُ قَلِيلا   أَوْ زِدْ عَلَيْهِ وَرَتِّلْ الْقُرْآنَ تَرْتِيلا   إِنَّا سَنُلْقِي عَلَيْكَ قَوْلا ثَقِيلا
Wahai orang yang berselimut!. Bangunlah sembahyang Tahajjud pada waktu malam, selain dari sedikit masa (yang tak dapat tidak untuk berehat), Iaitu separuh dari waktu malam, atau kurangkan sedikit dari separuh itu, Ataupun lebihkan daripadanya; dan bacalah Al-Quran dengan "Tartil".Sesungguhnya Kami akan menurunkan kepadamu wahyu (Al-Quran yang mengandungi perintah-perintah) yang berat.                             
-  Muzammil : 1 – 5

Ustaz Nasarudin Hasan Tantawi
Ketua Pemuda PAS Pusat

KONSEP SPIRITUAL DALAM HARAKAH ISLAMIYYAH.


                                     
                                    Hubungan erat  dan taqarrub kepada Allah swt.
                                   
                                    Dakwah dan Aktiviti  yang berterusan  ( istiqamah dan thabat )

                                    Harap  dan Tawakkal kepada Allah swt.


Hubungan Erat dan Taqarrub kepada Allah swt.

1.       Munajat .
2.       Qiamullail dan Tilawatul Quran
3.       Fikir dan Zikir
4.       Qunut Nazilah
5.       Solat Berjamaah
6.       Infaq Fi Sabilillah


Dakwah dan Aktiviti yang berterusan ( Istiqamah dan Thabat )

1.       Mengajar dan belajar
2.       Dakwah Ammah    ( ceramah Umum ) dan Ceramah kelompok
3.       Dakwah Fardiyyah ( individu )
4.       Program dalaman ( Mini tamrin , Usrah   dll. )
5.       Mesyuarat dan Dialog
6.       Forum , seminar , konvensyen dll.


Harap dan Tawakkal kepada Allah swt.

1.       Yakin / optimis terhadap kemenangan Islam .
2.       Tidak sempit dada  dan hilang pedoman .
3.       Tenang dan berkarisma .
4.       Tidak gopoh dan bertindak sendiri .

Firman Allah swt :

لَقَدْ نَصَرَكُمْ اللَّهُ فِي مَوَاطِنَ كَثِيرَةٍ وَيَوْمَ حُنَيْنٍ إِذْ أَعْجَبَتْكُمْ كَثْرَتُكُمْ فَلَمْ تُغْنِ عَنْكُمْ شَيْئًا وَضَاقَتْ عَلَيْكُمْ الأَرْضُ بِمَا رَحُبَتْ ثُمَّ وَلَّيْتُمْ مُدْبِرِينَ

Sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam banyak medan-medan perang dan di medan perang Hunain, iaitu semasa kamu merasa megah dengan sebab bilangan kamu yang ramai; maka bilangan yang ramai itu tidak mendatangkan faedah kepada kamu sedikitpun; dan (semasa kamu merasa) bumi yang luas itu menjadi sempit kepada kamu; kemudian kamu berpaling undur melarikan diri.
( At - Taubah  : 25 )


Ustaz Nasarudin Hasan Tantawi
Ketua Pemuda PAS Pusat

Keadilan dan Kepedulian

Tidak pedulisme, mungkin satu perkataan baru buat anda. Apa yang pasti elemen ini begitu kuat  dilihat dalam masyarakat mutakhir ini. Tidak pedulismenya kita pada jiran tetangga menyebabkan masalah keadilan sosial kian meruncing. Tidak pedulismenya ibu bapa menyebabkan anak-anak terabai keperluan kasih sayang. Dalam arena Malaysia ke arah pembangunan dan pembaharuan Wawasan 2020, wajarkah pembangunan negara dalam pelbagai bidang diteruskan dengan mengenepikan pembangunan jiwa? Masyarakat kian parah dengan gejala negatif yang tidak pernah berkurang malah terus-menerus bercambah bagaikan cendawan.
  
Nasihat melalui tauladan adalah nasihat yang paling berkesan
 
Bukan lagi suatu mimpi anak berumur sebelas tahun mampu menonton rakaman video lucah bersama abangnya yang baru berumur 12 tahun. Kepercayaan pincang ibu bapa mahupun sesiapa sahaja yang terdekat terhadap anak sendiri mengakibatkan tiada pemantauan serius terhadap aktiviti harian anak-anak kerana kesibukan mencari harta dunia. Pengharapan seratus-peratus dalam tugas mendidik dengan mudah diletakkan di bahu guru-guru mahupun pembantu rumah yang pastinya tidak mungkin dapat menjalankan tanggungjawabnya sebaik ibu bapa kandung sendiri. Tujuh jam anak-anak di sekolah bukanlah masa puncak untuk melentur buluh dari rebungnya, peranan ibu bapa lagi tujuh belas jam menjadi persoalan.

Kepelbagaian karenah anak-anak di sekolah apabila diselidik, dengan mudahnya dapat dikesan berlaku pergolakan di rumahnya sendiri. Ibu bapa yang mahu guru-guru memberi komitmen kepada anaknya di sekolah seharusnya turut melangsaikan tugasnya bersama-sama anak-anak. Ambillah peluang dan turutilah nasihat bagaimana berbezanya keluarga bahagia dengan keluarga yang porak-peranda. Seorang anak kecil di bangku sekolah rendah tidak mampu meluahkan perasaannya secara terus kepada kita sebagai orang tua. Apa yang mereka lakukan untuk menarik perhatian orang di sekeliling ialah dengan berbuat kesalahan demi kesalahan supaya ada yang sudi menunjukkan kasih sayang.
 Melentur buluh biarlah dari rebungnya

Andai saluran kasih sayang diletakkan di tempat yang salah, maka ranaplah masa depan anak-anak ini. Solat tidak dijaga, bacaan al-Qurannya entah ke mana. Rugilah umat Islam sekiranya seorang demi seorang anak bangsa hanyut dibuai keasyikan duniawi. Terbahak-bahaklah musuh Islam melihat kejahilan kita. Anak-anak sekalipun sebenarnya tidak boleh menyalahkan ibu bapa apabila dewasa kelak kerana kita berhak memilih dalam hidup ini. Mahu menjadi golongan mu'minin atau sebaliknya. Hidayah perlu dicari, bukan dinanti. Kesilapan menuding jari sesama sendiri hanya akan merugikan kesatuan umat Islam. Hal ini sering dilihat di kaca televiyen mahupun media-media yang lain.

Anak, ibu bapa, guru, jiran tetangga serta barisan kepimpinan negara keseluruhannya tidak seharusnya memandang enteng keadilan dan keperluan mendidik antara satu sama lain.Tidak betul namanya jika anak dipaksa solat lima hari semalam, dihantar ke sekolah agama beratus-ratus ringgit sebulan, tetapi sekalipun tidak pernah menunjukkan diri sendiri dalam menjalankan tanggungjawab beribadah. Tidak ditunjukkan diri sebagai role model terbaik. Tidak betul juga jika diperhabiskan jutaan ringgit untuk kempen merokok sekiranya kepimpinan teratas juga menjadikan rokok sebagai kawan baik!
 
Keadilan itu sendiri bermaksud meletakkan sesuatu pada tempatnya. Jika tidak, jadilah anak menyaman bapa, bapa menyaman anak sendiri. Tanpa segan silu. Institusi kekeluargaan yang punah melahirkan masyarakat yang rosak dengan seribu satu masalah yang tidak dapat diselesaikan. Berterima kasihlah kepada Allah dan jauhkanlah diri dan keluarga kita daripada perkara yang melalaikan. Tiang agama iaitu solat usah diperkecilkan keberkatannya. Ramadhan yang dirindui kedatangannya ini nanti sambutlah dengan penuh keinsafan. Wallahua'lam.

sumber: iLuvislam

Kajian dapati pengundi muda sokong PAS di Galas

GUA MUSANG, 1 Nov: Kebanyakan pengundi muda yang ditemubual menerusi panggilan telefon oleh sebuah badan penyelidikan bebas berkata mereka akan mengundi PAS dalam pilihanraya kecil DUN Galas yang akan berlangsung 4 November ini.

Dapatan ini dikeluarkan oleh badan penyelidikan bebas Ilham Centre, yang sentiasa mengikuti perkembangan pilihanraya-pilihanraya kecil selepas pilihanraya umum ke 12 yang lalu.

“Kami membuat panggilan telefon semalam dan hari ini kepada 2150 pengundi muda dalam kawasan DUN Galas dan 320 melayan dengan baik dan member I kerjasama,” kata Pengarah Eksekutif Ilham, Muhamad Hisommudin Bakar di sini petang ini.

Mereka yang ditelefon mewakili semua daerah-daerah mengundi di Galas dan berumur antara 21 hingga 40 tahun.

Daripada jumlah itu beliau berkata 168 responden mengaku akan mengundi calon PAS, 41 akan mengundi calon BN manakala 112 lagi belum membuat keputusan.

Ilham turut mengadakan kajian lapangan dalam tempoh kempen pilihanraya kecil ini dengan menurunkan 50 pembanci dan satu gambaran menyeluruh akan dikeluarkan  kepada pihak media sebelum hari mengundi.

Sejak pilihan raya kecil Kuala Terengganu, Ilham telah membuat kajian lapangan menjelang sesuatu pilihan raya kecil.

Sehingga kini, kesemua hasil kajian Ilham adalah tepat dengan keputusan pilihan raya sebenarnya termasuk yang terakhir di Bgan Pinang di mana sejak dari awal lagi kajian Ilham menunjukkan sokongan terhadap PAS lemah di kawasan pilihan raya itu.


sumber:Harakahdaily

Agenda Rakyat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails